Blogg

Atillys Diabetes

14.04.2014 13:13


Allt började i början av mars i år -14. Hon började löpa och efter någon vecka blev hon hängig och kissat mycket och ofta. Hon började även dricka kopiösa mängder vatten som slutade med att det skulle ut och gärna nattetid. Hela övervåningen var nerkissad på morgonen.

Jag trodde eller kanske rättare sagt VILLE tro att det var urinvägsinfektion men min man hade en annan övertygelse nämligen diabetes. VI besökte veterinären som med en urinsticka kunde ställa dignosen relativt snabbt och det var vad vi fasade för - DIABETES!!!

Vad man gör i det läget är att snabbt opererar bort livmodern så vi fick lämna vår hund redan samma dag och jag kände mig djupt bedrövad. Operationen gick bra och hon fick komma hem på permis redan på lördagen. Hon hade inte börjat med insulin än så hon var väldigt trött och hängig, låg mest och sov. På måndagen efter helgen var det dags för utskrivning och fick då med insulin och en bunt sprutor. Liten genomgång bjöd de på men sen var det bara att sätta igång hemma... själva.

Jag måste bara få berömma vår rottis som så tålmodigt låter oss perforera undersidan på läppen utan att hon ens rör sig. Det är inte så lätt som man kanske tror.
Först får man lära hunden att ligga på sidan vilket fungerar bäst för oss. Vika upp överläppen och sticka, och sticka byta sticka och sticka...faaan det kommer inget blod. Efter 5.e sticket kommer det blod men då visar det felkod på mätare ( för lite blod) sticka om...vi har varit gråtfärdiga många gånger och då får den andra ta över. Efter 3 veckor fungar det betydligt bättre.

Jag vill tillägga att min egna upplevelser och erfarenheter blandar jag med fakta om diabetes som jag hittar på internet/google. Jag skriver alltid källan var jag hittar informationen men ansvarar inte för att den är sanningsenlig. Det är upp till var och en av er läsare att vara källkritisk.

 

Den översta bilden och den högra nedan, visar var vi tar blodsockret på vår hund.

Nedersta bilden visar alla saker man har till en diabeteshund. I vissa fall om man har en diabetiker i familjen så kan den mätaren fungera. Det gör det i vårt fall. Så vi behöver bara köpa stickor.

Efter några veckor kommer man in i det och nu känns det inte så konstigt eller sorgligt att ha en sjuk hund.

 

 

 

Diabetes mellitus hund

Inledning

Diabetes mellitus eller sockersjuka som det kallas i dagligt tal innebär att bukspottskörteln inte producerar tillräckligt med hormonet insulin (absolut insulinbrist). Ibland kan orsaken vara att kroppen inte förmår svara normalt på det insulin som produceras (relativ insulinbrist).

Insulinets uppgift i kroppen är att se till att det blodsocker (glukos) som finns i blodet tas upp av kroppens celler och därmed kan användas som energi. Glukos stiger efter en måltid och normalt stiger då även halten insulin. När blodsockret sjunker finns ett system i kroppen som reglerar så att insulinet också sjunker. I en normal kropp är det här systemet hela tiden i balans.

Hos en individ med diabetes mellitus medför bristen på insulin att blodsockret blir onormalt högt. Till slut börjar njurarna utsöndra socker i urinen (glukosuri). Sockret i urinen drar till sig vatten från kroppen vilket är orsaken till att diabetiker kissar enorma mängder. För att kompensera vätskeförlusten ökar törsten.

Eftersom sockret egentligen ska användas som energi innebär detta att diabetiker kissar ut det "bränsle" kroppen behöver. För att få energi börjar kroppen då bryta ner fett och proteiner vilket leder till avmagring. En mycket allvarlig följd av detta är att det bildas sura avfallsprodukter i blodet och så kallad ketoacidos utvecklas. Sätts inte behandling in dör hunden till slut i diabeteskoma.

Diagnos

Med hjälp av urinprov och blodprov. Viktigaste tecknet är höga halter glukos (blodsocker) i blod och urin.

Blodets surhetsgrad, pH, bör kontrolleras. Lågt pH i blodet och förekomst av ketoner i urinen är tecken på ketoacidos och kräver omedelbar behandling. Viktigt är då även att kontrollera blodsalterna (elektrolyter) eftersom de påverkas av blodets pH. Rubbningar i elektrolyterna kan ge hjärtpåverkan med fatala arytmier som följd.
Observera att andra sjukdomar, tex cushings sjukdom,  kan ge förhöjda blodsockervärden . Även stress kan tillfälligt höja blodsockret.

Fruktosamin är ett protein som binder glukos till sig. Proteinet har en livslängd på ett par veckor och genom att mäta mängden fruktosamin ser man hur sockerhalten har varit de senaste veckorna. Eftersom många hundar blir stressade av ett veterinärbesök och stress tillfälligt höjer glukosnivåerna i blodet så är fruktosamin ett utmärkt sätt att hålla koll på blodsockret

Förebyggande

Svårt men att hålla sin hund slank och vältränad är nummer ett. Undvik även onödig behandling med mediciner då vissa läkemedel, tex kortison, kan utlösa diabetes.

Källa: Veterinären.nu

 

Hundar och diabetes

 

Många av de sjukdomar vi människor drabbas av, kan också våra hundar få. De behandlingar hundarna får liknar också ofta våra. En vanlig sjukdom, både hos människor och hundar är diabetes mellitus, eller sockersjuka som det också kallas. Diabetes ökar i västvärlden, både hos människor och djur och det hänger ihop med vår ökade levnadsstandard.
Ungefär 1 av 200 hundar drabbas av diabetes och orsakerna bakom varierar mellan de olika raserna. Det är framförallt medelålders och äldre hundar som tillhör riskgrupppen. De flesta hundar som drabbas är över fem år.
Hos människor delas diabetes in i tre typer:

  1. typ 1, som drabbar barn och unga
  2. typ 2, som drabbar äldre personer
  3. samt graviditetsdiabetes


Hos hundar har forskarna ännu inte lyckats dela in sjukdomen i olika grupper men den sjukdom de drabbas av liknar mest typ 1.

Röd linje

Vad händer vid diabetes?

Maten som en individ äter bryts ner till olika beståndsdelar som kroppen behöver för att överleva. Cellerna är bl.a beroende av sockerarten glukos för att ge individen energi.
För att glukos ska kunna tas upp i cellerna krävs att en signalsubstans som heter insulin binder en mottagare på cellen. Vanligast hos hundar är att de har fel på insulinproduktionen, men det kan också vara på vilket sätt insulinet binder till mottagarcellen. Cellerna får energibrist samtidigt som halten glukos i blodet stiger.
När blodsockernivån i blodet överstiger en viss gräns (10-12 mmol/L hos hundar) så passerar sockret ut i urinen. Urinmängden ökar och det gör även törsten. Hundar med diabetes kan dricka upp till 5 ggr mer än normalt.
Eftersom cellerna inte får den energi de behöver bryts fett och muskler ner, kroppen signalerar näringsbrist och hunden blir hungrigare. Får processen pågå under en längre tid kommer individen att magra, tappa aptiten och bli orkeslös.

Röd linje

Orsakerna till diabetes hos hund

Varför just din hund har fått diabetes kan vara svårt att veta, men några av vanligaste orsakerna är:

  1. Höga halter av tillväxthormon, framförallt hos okastrerade tikar
  2. Följdsjukdom till bukspottkörtelinflammation
  3. Kroppens imunförsvar reagerar på ett felaktigt sätt
  4. Biverkan av hormonbehandling (p-sprutor, höga halter av kortison)
  5. Följdsjukdom till annan hormonsjukdom

 

Röd linje

Vilka hundar riskerar att drabbas?

Hundar från medelåldern och uppåt löper större risk att få diabetes, likaså är en majoritet av hundarna okastrerade tikar.
Anledningen till att tikar är överrepresenterade beror på att de under sina löp påverkas av progesteron som leder till ökande koncentrationer av tillväxthormon. Tillväxthormon har en antiinsulineffekt och kroppen måste då producera mer insulin för att få samma blodsockerreglerande effekt.
Det finns också en viss ärftlighet, vilket gör att vissa raser löper en större risk att drabbas. T.ex finns samojedhund, svensk lapphund, border collie, jämthund, west highland white terrier och cairnterrier bland de drabbade raserna. Det är därför viktigt att inte avla på hundar som har diagnostiserats med diabetes!
Hundar med övervikt och de som får matrester löper också en ökad risk att få diabetes. Hundar som får matrester äter generellt mer fett, framförallt av det ohälsosamma mättade fettet. Även hundar som får mycket hundgodis tillhör riskgruppen.
Motionen spelar också roll, forskarna har delat in den i två kategorier: lågintensiv och högintensiv motion. Till den lågintensiva motionen hör promenader och lös i rastgård. Den högintensiva motionen delades in i ytterligare två grupper: regelbunden (cykling, löpning, aktivt lösspringande) och periodisk motion (jakt, ridning, simning, snöskoter m.m.). En lågintensivt motionerad hund löper 4-5 ggr högre risk för att utveckla diabetes än en högintensivt motionerad hund.

Röd linje

Hur märker jag att min hund har diabetes?

Hund som dricker vatten från en slang

De klassiska symptomen på att hunden har drabbats av diabetes är:

  1. ökad törst
  2. ökad urinmängd
  3. viktförlust
  4. ökad aptit


OBS! Det finns flera sjukdomar som ger ovanstående symptom så det krävs blod- och urinprov för att fastställa diagnosen.

Röd linje

Kan hunden tillfriskna från diabetes?

De allra flesta hundar som drabbas av diabetes kommer att få leva med den i resten av sitt liv. Har din tik precis löpt inom den senaste månaden och behandling sätts in omedelbart finns en viss chans att hon tillfrisknar.

Röd linje

Följdsjukdomar

En hund som insulinbehandlas kan drabbas av insulinkänningar. Blodsockerhalten blir för låg och hunden kan bli svår att få kontakt med, bli orolig, vinglig eller t.om. medvetslös. Det kan bero på att hunden fått för mycket insulin, ätit för lite, kräkts upp maten eller motionerat för hårt. Ge då hunden 1 tablett Dextrosol per kg kroppsvikt. Är hunden för dålig för att kunna äta druvsockret, gnugga den mot munslemhinnan.
Många hundar med diabetes utvecklar också katarakt eller grå starr som det brukar kallas. Grumlingen av ögats lins beror på att en del av blodsockret ombildas till sorbitol. Sorbitol samlas i linsen och drar där till sig vatten, vilket får till följd att linsen sväller och blir ogenomskinnlig.
Med en grumlig lins ser hunden betydligt sämre eller blir i värsta fall blind. Katarakt kan fördröjas om du är noga med att hålla hundens blodsockernivåer på rätt nivå. Har din hund blivit blind kan den opereras och den grumliga linsen byts ut mot en ny i syntet.

Röd linje

Behandling av diabetes

När hunden får sin diagnos kommer veterinären överlägga med dig om behandling ska sättas in eller ej. Hundens ålder, övrig hälsa och allmäntillstånd spelar en stor roll i beslutet. Dessutom måste du som ägare också vara medveten om att det kommer att ställas mycket stora krav på både dig och din hund under återstoden av hundens liv.
Du måste se till att hunden äter och motionerar regelbundet, du måste dagligen ge hunden insulinsprutor, ta olika prover samt föra dagbok över hundens hälsa.
Det finns en ekonomisk aspekt också som du måste vara medveten om, insulin, sprutor, testremsor, specialkost, veterinärbesök m.m. kommer att kosta dig en hel del. Många hundar avlivas därför direkt när de fått diagnosen.

Injektioner med insulin är enda sättet att hålla diabetes mellitus under kontroll. Insulinet injiceras under huden 1-2 gånger per dag. Det är också mycket viktigt att man har fasta rutiner kring insulingivorna. Insulinet ska ges på samma tid varje dag, mängden motion bör vara konstant, maten ska serveras på regelbundna tider osv. Det ställs stora krav på den djurägare som ska sköta en diabetiker och många djurägare måste avstå från behandling då de inte kan klara av att ge hunden korrekt vård. Vet man med sig redan från start att man inte kan klara av att ge hunden fasta rutiner bör man inte påbörja en behandling. Behandling med insulin ska skötas korrekt eller inte alls. Det finns inga genvägar.

Tikar måste kastreras då hormonförändringarna kring löp annars kommer att omöjliggöra en korrekt behandling. Hormonet som stör heter progesteron och progesteron gör kroppens celler okänsliga för insulin.

Individer med sockersjuka blir gärna infektionskänsliga, urinvägsinfektioner är vanliga eftersom bakterierna trivs i den sockriga urinen. Infektionen kan, utöver att den orsakar sveda, leda till svårkontrollerad diabetes. Fungerar plötsligt inte en tidigare bra insulindos längre så bör alltid en kontroll av ett urinprov ingå i utredningen.

Blodsockret kan kontrolleras hemma med urinstickor eller med en glukosmätare (djurägaren tar själv ett blodprov, som analyseras direkt i hemmet).

Ett viktigt test under behandlingen är att göra en så kallad glukoskurva. Det innebär att blodockret följs med blodprov varje eller varannan timmer under 12-24 timmar. Då ser man direkt hur glukos varierar under dagens timmar. Man kan då upptäcka om glukosen når farligt låga nivåer eller om man får en så kallad somogyi overswing dvs att värdena snabbt sjunker ner till onormalt låga nivåer för att direkt vända och åka upp till höga nivåer. Om man bara tar ett par blodprover om dagen får man vid en somogyi overswing intrycket att blodsockret hela tiden ligger högt trots behandling och man ökar i värsta fall dosen ytterligare. Med glukoskurvan blir det uppenbart vad som händer och man kan sänka dosen insulin

Röd linje

Kastrering

Har du en tik som får diagnosen diabetes ska den kastreras så snart som möjligt. Könshormonerna vid hennes löp kommer annars att försvåra insulinbehandlingen.
Hanhundar behöver inte kastreras.

Röd linje

Insulin

Hunden kommer att behöva få insulin via injektioner, oftast två gånger per dag. Det finns inga tabletter som fungerar utan det måste sprutas in. Veterinären kommer att lära dig hur man gör.
Insulindosen måste fastställas för just din hund och det görs antingen genom att lägga in den på djursjukhus under några dagar eller att du regelbundet får lämna blodprov.

Röd linje

Mat

Veterinären avgör vilken sorts foder du ska ge din hund. Det finns speciellt dietfoder för diabeteshundar. Det är mycket viktigt att hunden får mat regelbundet varje dag. Du ska heller inte ge den snabba kolhydrater i form av t.ex hundgodis, kex osv. Om du inte sköter detta kommer den inställda insulindosen inte stämma och din hund kan drabbas av insulinkänning och bli medvetslös.

Röd linje

Motion

Även regelbunden motion är viktigt. Vid motion tas blodsocker upp i muskelcellerna även utan insulin. Det innebär att blodsockerhalten sjunker hos en individ som tränar. Hunden får dock inte träna för hårt så att blodsockernivån sjunker så lågt att den drabbas av insulinkänning. Många korta promenader är bättre än en lång.
Tyvärr kan en jakt- eller vallhund oftast inte fortsätta med sitt hårda arbete. Många ägare väljer då att avliva den, istället för att hunden ska behöva bli olycklig över att inte få arbeta längre.

Källa: Glanna - Hundar med diabetes.

Det finns som sagt lite grann att hitta på internet vad det gäller diabetes på hund och andr djura med för den delen. Men i denna blogg kommer jag endast lägga focus på diabetes på hund och då speciellt vår hund. Nu har vi kommit så långt att vi gjort en glukoskurva hemma, alltså Atilly behövde inte ligga inne för det som man normalt gör. Jag har erfarenehet inom sjukvården och min man är diabetiker så han är ju van vid stickor och att ta blodsocker. Jag kommer senare ta upp vilka stickor och blodsockerapparat som är de lämpigaste.

Efter att vi gjort den här sockerkurvan kunde man konstatera att hon ligger högt i blodsocker därför höjer man dosen från 14iE till 16iE. Varför man sänkte så tidigt vet de nog inte själva men som sagt, nu är vi på kurs igen. Vi ska köra så i 5 dagar och sen ska man utvärdera sockerkurva igen. Vad som kan ha fördärvat det hela är att vi bytt foder. Hon åt inte av det gamla så vi köpte ett annat som skulle vara bra för diabeteshundar - med fruktsocker! Jag kan bara ge ett gott råd där... GÅ ALDRIG TILL FODERFÖRSTÅSIGPÅARE! Det blir bara fel... Royal Canin har ett diabetesfoder som vi kommer att använda oss var. Saken är den att diabetefoder skall innehålla långsamma kolhydrater och gärna fibrer. Så det som vill sätta sig in i fodervärlden och förstå sig på det kan säkert hitta liknande foder hos någon annan tillvkerare. Ett hett tips är att kolla light och bantningsfoder....

Vad har hunden för livskvalitet när den fått diabetes?

En hund som har fått diagnosen diabetes och står under insulinbehandling, får rätt foder och lagom med motion kan leva ett fullvärdigt liv och bli lika gamla som friska hundar. Det är inte lika vanligt med komplikationer hos hundar med diabetes som hos människor, detta kan eventuellt bero på att hundar inte har samma livslängd som oss.

 

—————

Första bloggen

14.04.2014 13:02

Vår nya blogg lanserades idag. Om du fokuserar på den ska vi försöka att hålla dig uppdaterad. Du kan läsa nya inlägg i denna blogg via RSS feed.

—————


Taggar

Listan över taggar är tom.